top of page
vrijheid_viruswaanzin vzw logo.jpg

Beeldende kunst plaatst de viruswaanzin in perspectief


We worden dag in dag uit om de oren geslagen met coronacijfers, maar die worden niet in perspectief geplaatst. Zo zei De Croo vorige week vrijdag tijdens de persconferentie dat we ‘nu echt opnieuw aan het begin van een derde golf staan’ omdat er 200 nieuwe dagopnames waren die dag en er +400 mensen op de IC lagen en de reproductiefactor die boven de 1 ligt. +400 mensen verspreid over hoeveel ziekenhuizen? Hoeveel mensen liggen er normaal gesproken op de IC rond deze tijd van het jaar? Hoeveel mensen sterven er? Dat zei hij er niet bij. Opvallend, geen van de geciteerde cijfers klopte echter voor die dag, bleek de volgende dag.


Bij onze Duitse oosterburen hebben ze de coronacijfers in perspectief geplaatst door middel van een 8,3 meter hoge zuil. Die zuil staat voor de 83 miljoen inwoners van Duitsland. Elke millimeter van de zuil staat voor 10.000 inwoners. Eén meter staat dus gelijk aan 10 miljoen inwoners, enzovoort.

Angst aanjagen

Helemaal bovenaan de zuil zie je een zwarte streep. Dit gedeelte geeft aan hoeveel mensen er in 2020 overleden zijn. Vorig jaar zijn er in Duitsland in totaal 960.000 mensen overleden. Ongeveer 40.000 daarvan zijn gestorven aan corona. Je ziet deze sterfgevallen terug op de zuil in de vorm van een hele dunne gele streep, die 4 millimeter hoog is. In vrijwel alle gevallen ging het om 80-plussers.

Al een jaar lang gaat in de media alle aandacht uit naar die 4 millimeter om de bevolking angst aan te jagen en mensen zover te krijgen dat ze het vaccin halen. En we weten bovendien niet eens of die 40.000 mensen aan, met of misschien zelfs wel zonder corona zijn overleden.

Nderlands kamerlid Henk Krol deelde het filmpje al op social media.

2,261 views25 comments

Recent Posts

See All
bottom of page