top of page
vrijheid_viruswaanzin vzw logo.jpg

Bubbels en nationale maatregelen zijn onzin
De Nationale Veiligheidsraad zat deze ochtend bijeen om de coronamaatregelen voor komende maand te bespreken. Op de vooravond van het overleg brak viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano nog een lans voor nationale geldende regels. "Ik denk dan heel specifiek aan de mondmaskerplicht. Het is goed dat we dat op eenzelfde manier toepassen, zodat het altijd kan worden uitgelegd waarom het nodig is”, zei Van Gucht gisteravond nog in “Het Journaal”.

Professor Jean-Luc Gala, diensthoofd van het Saint-Luc-ziekenhuis in Sint-Lambrechts-Woluwe, in Brussel stelt zich net als o.a. de Franstalige minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR) ernstige vragen bij te strenge maatregelen. Hij vindt dat de Vlaamse virologen de coronacijfers verkeerd interpreteren en doorslaan in hun adviezen aan de politiek.


Onder controle Het valt de professor op dat de Vlaamse kranten schrijven dat er in Brussel een groot probleem is met de besmettingscijfers, “maar in het ziekenhuis zien we dat niet”. Gala onderkent dat er inderdaad meer positieve testen zijn, maar dat heeft vooralsnog geen gevolgen voor de situatie in de ziekenhuizen. 

Gala ziet in zijn eigen ziekenhuis alvast geen tekenen van een tweede coronagolf: er is geen verhoging van het aantal COVID-patiënten in zijn ziekenhuis en “op de afdeling intensieve zorg blijft de toestand kalm en absoluut onder controle”. 

Daarnaast ziet de professor ook geen betekenisvolle verhoging van de sterftecijfers, “behalve een heel lichte verhoging de laatste dagen”, maar die moeten gezien worden in de context van de hittegolf, waarbij sowieso de sterfte hoger ligt.


Begrijpt Gala dan niet dat de adviserende virologen willen voorkomen dat de ziekenhuizen weer volstromen? Dat doet hij zeker, maar hij wijst er ook op dat we nu meer middelen hebben om de epidemie te beheersen dan tijdens het voorjaar. Zo zijn de ziekenhuizen beter voorbereid, komt het contactonderzoek op gang. Dat mondmaskers de besmettingen verhogen zouden de experten toch moeten inzien.

Jean-Luc Gala - Hoofd Saint-Luc-ziekenhuis "Maar al te draconische maatregelen moeten niet in het hele land opgelegd worden", vindt Gala, omdat die volgens de professor de economie kapotmaken. Gala vindt dat wetenschappers heel erg moeten opletten als ze de politiek adviseren. 

“We mogen wetenschap niet mengen met politiek. Het is onze opdracht om advies te geven, maar we moeten ons er heel erg van bewust zijn, dat wat wij zeggen een enorme economische impact kan hebben. Ik ben er niet van overtuigd dat dit voldoende in aanmerking is genomen.”


Als zelfs een vooraanstaand prof, die overigens volmondig wordt bijgetreden door de Franstalige minister-president Pierre-Yves Jeholet (MR), het begint te zeggen...


Barsten in het bastion dus.

Wordt vervolgd.


____

De maatregelen doden. De "collaterale" schade wordt steeds groter. De conclusies van Viruswaanzin zijn bijzonder sterk en wetenschappelijk gedocumenteerd. Wat niet kan gezegd worden van de onderbouwing van de meeste maatregelen (bvb. lockdown, mondmaskers en de avondklok) - dat bewijzen nu ook de recentste data. Steun viruswaanzin.be in haar strijd tegen de disproportionele en niet wetenschappelijk onderbouwde vrijheidsbeperkingen en van-de-pot-gerukte-verplichtingen. Elke donatie is welkom: https://www.viruswaanzin.be/donatie .

Viruswaanzin.be is een onafhankelijk initiatief en wordt op geen enkele manier onderschreven, gesponsord of beheerd door de overheid.

1,491 views5 comments

Recent Posts

See All
bottom of page