top of page
vrijheid_viruswaanzin vzw logo.jpg

De schildknaap van het Vlaams Belang heeft juist niets gekaapt


Persbericht


Tot onze verbazing lezen we vandaag in de pers dat de lieden van Schild & Vrienden de betoging van zondag ll. zouden hebben gekaapt. Dit is surreëel. De betoging werd gedragen door 30 organisaties die tienduizenden leden hebben. Viruswaanzin alleen al heeft 13.000 leden. Als er dan vooraan ergens een tiental lelijke grijze vlaggen met een Fenix zwaaien, en een spreker draagt een trui met die vogel op, dan is dat niet het “kapen” van een betoging. Dat is te veel eer voor Van Langenhove. De rol van 15 mensen en een paardekop die vriendjes zouden zijn met één lid van de organisatie wordt hiermee nodeloos opgeblazen.


Nu we het toch over het randfenomeen van extreemrechts hebben in het kader van deze betoging, het volgende. Tot voor enkele maanden was extreemrechts in ons land vooral voorstander van nog veel strengere maatregelen. Tot en met de fabrikatie van mondmaskers met “Vlaams Belang” en een voorzitter die op zijn eigen T.V.-kanaal met een mondmasker verscheen. Dat de schildknaap van het Belang voorzichtig wat afweek, doet daar niets aan af. De collaboratie met de regering was een feit. Er was geen oppositie die de tegenstanders van de maatregelen een stem gaf. Wij vergeten dat niet.


Dat nu uitgerekend deze collaborateurs omwille van de groeiende aanhang van de beweging de kar keert, is vooral hun probleem. Zij bewijzen daarmee alleen maar de kiesintenties achterna te lopen en geen ernstige programmapartij te zijn. Extreemrechtse precepten kunnen nooit de oplossing zijn voor de disproportionele beperking van vrijheden. Als extreemrechts zo ver weg is om in een betoging te lopen waarin “vrijheid” wordt gescandeerd, dan gaan we hen niet tegenhouden om dat te doen.


Door hen echter als de kapers aan het roer van het schip af te schilderen, wordt onevenredig veel aandacht verleend aan minder dan 0,04% van de betoging. 99,96 % van de betogers heeft daar geen boodschap aan. Deze betoging was – behoudens de hooligans en de bendes – het feest van 35.000 welmenende mensen en 30 welmenende organisaties. Niet van de schildknaap van het Vlaams Belang.


Michael Verstraeten

Voorzitter Viruswaanzin – Vrijheid

3,449 views251 comments

Recent Posts

See All
bottom of page