top of page
vrijheid_viruswaanzin vzw logo.jpg

Haatberichten

Updated: May 17, 2022De journalisten worden belaagd met haatberichten op sociale media. Bij zoverre zelfs dat deze ochtend op Radio 1, in De Wereld van Sofie, een heel programma aan het onderwerp werd besteed. Journalisten krijgen doodsbedreigingen, seksuele intimidatie ten aanzien van vrouwelijke reporters, worden uitgescholden, en staan daardoor onder hoogspanning. Samira Attilah, een journaliste van De Morgen, getuigde duidelijk aangeslagen over deze ervaringen. Zij heeft schrik om over straat te lopen en te worden aangevallen door een onbekende. Erg is dat.


Een gevoel dat wij sedert het begin van de coronatoestand ook kennen. Massaal waren de berichten waarin we werden uitgescholden, bedreigd, dood gewenst, gevraagd dat we van de balie zouden worden gegooid, in een hoek gezet en vernederd. Op straat aangekeken, en soms aangesproken. Ook ik bedenk mij geregeld dat ik mij niet op mijn gemak voel thuis aan het raam te zitten als het donker is.

Op radio 1 getuigde een journalist over de “trollenlegers” waarmee journalisten worden aangevallen. Ook dat kennen we. Herhaalde keren hebben medewerkers van Viruswaanzin en ikzelf urenlang aanvallen van trollenlegers – voornamelijk aanhangers van Van Ranst – ervaren. Met een totale blokkering van onze sociale media tot gevolg.


Vreemd is dat dit onderwerp geen nieuws was toen het de “wappies” overkwam. Dat zij het voorwerp zijn van dergelijk gedrag is niet belangrijk. Meer nog. We zijn op TV meermaals publiek uitgescholden. Toen we vroegen om een wederwoord, dan kon dat niet omdat het debat een “wetenschappelijk” debat was en wij geen wetenschappers zijn. Wetenschappers mogen de mensen uitschelden zonder tegengesproken te kunnen worden.


Ook vandaag op het programma van Sofie, was er alleen aandacht voor de virologen, de politici en de journalisten. Ook wel voor gewone mensen die in een private context aangevallen worden. Andermaal geen woord over de beleidskritische mensen.

Moeten we daaruit afleiden dat het voor de grote media nog altijd geen probleem is dat onze medewerkers in een constante stress leven? Dat meerdere van onze medewerkers al op doktersbezoek zijn moeten gaan en periodes hebben gekend waarbij ze om medische redenen zich van de wereld hebben moeten terugtrekken.


Ik hoop stellig dat er op korte termijn door deze grote journalisten een gesprek wordt georganiseerd met een journalist en iemand van bij ons, die met hartklachten bij de dokter is moeten langsgaan omwille van de agressie op het internet. Dat zou pas echt de strijd tegen deze agressie onderlijnen. De strijd tegen dergelijke agressie behoort een gezamenlijke strijd te zijn.

2,772 views62 comments

Recent Posts

See All

62 Σχόλια


Elsje Devroye
Elsje Devroye
10 Φεβ 2022

Agressie op het internet? Bij Fbook heb ik al mensen aangegeven die zich niet uiten volgens de regels van FB. ik heb er geblokt en ben geblokt. Veel van die fact checkers die op FB Nieuwsblad ed. zitten, geef ik antwoord en blok ik definitief. Geen discussies. Ik voel me wél nerveus worden en ik moet wél gesprekken beëindigen met mensen die het over 'vrije mening' hebben wat de vaccinazies inhouden en ik bid en ik heb het geluk dat ik me veel ontladen kan in de natuur. Dus van mij zal je niet een dergeluck doktersattest krijgen. Integendeel: als mensen die vervelend zijn willen komen, zag ik da thet niet kan wegens covid, dat zij die mensen (als wijkagent…

Μου αρέσει

Men oogst wat men zaait.

Μου αρέσει
Elsje Devroye
Elsje Devroye
10 Φεβ 2022
Απάντηση σε

't Mag gaan komen hé! Ben benieuwd hoe het konvooi het ervan afbrengt! In elk geval zullen de schapen moeten zien dat de media steeds met valse cijfers werken.

Μου αρέσειΜου αρέσει

Kurt Wayenberg
Kurt Wayenberg
03 Φεβ 2022

In plaats van te jammeren dat ze onheus behandeld worden zouden die journalisten weer beter hun werk doen.


In geen enkele krant heb ik deze prachtige studie al mogen lezen

https://sites.krieger.jhu.edu/iae/files/2022/01/A-Literature-Review-and-Meta-Analysis-of-the-Effects-of-Lockdowns-on-COVID-19-Mortality.pdf


Geen positieve effecten van de Lockdown vastgesteld. Maar wel (op p.43):Wisten we allemaal al lang natuurlijk en vanuit meerdere onderzoeken.


Maar dat dit van de toch wel belangrijke Jonh Hopkins Universteit komt is toch niet onbelangrijk!!!


Nog door geen enkele Belgische krant opgepikt voor zover ik weet...


Μου αρέσει
Απάντηση σε

De Belgische kranten doen aan copy and paste van wat Belga schrijft. Het maakt niet uit welke krant je leest, de artikelen zijn hetzelfde. Zelfs met dezelfde grammaticale- en spelfouten.

En als je een journalist aanspreekt op het feit dat hij/zij geen onderzoek doet, dan krijg je geen antwoord.

Vroeger waren er nog onderzoeksjournalisten. Vroeger werd er door journalisten nog getwijfeld. Niet dat alles vroeger beter was hoor! Maar de journalistiek wel!!


Voorbeeldje...

https://www.hln.be/milieu/ontbossing-in-brazilie-sterk-gestegen-onder-bolsonaro~a85996a7/


https://www.demorgen.be/nieuws/ontbossing-in-brazilie-sterk-gestegen-onder-bolsonaro~bd5d73c5/


Μου αρέσει

Μου αρέσει
bottom of page