top of page
vrijheid_viruswaanzin vzw logo.jpg

Haatberichten

Updated: May 17, 2022De journalisten worden belaagd met haatberichten op sociale media. Bij zoverre zelfs dat deze ochtend op Radio 1, in De Wereld van Sofie, een heel programma aan het onderwerp werd besteed. Journalisten krijgen doodsbedreigingen, seksuele intimidatie ten aanzien van vrouwelijke reporters, worden uitgescholden, en staan daardoor onder hoogspanning. Samira Attilah, een journaliste van De Morgen, getuigde duidelijk aangeslagen over deze ervaringen. Zij heeft schrik om over straat te lopen en te worden aangevallen door een onbekende. Erg is dat.


Een gevoel dat wij sedert het begin van de coronatoestand ook kennen. Massaal waren de berichten waarin we werden uitgescholden, bedreigd, dood gewenst, gevraagd dat we van de balie zouden worden gegooid, in een hoek gezet en vernederd. Op straat aangekeken, en soms aangesproken. Ook ik bedenk mij geregeld dat ik mij niet op mijn gemak voel thuis aan het raam te zitten als het donker is.

Op radio 1 getuigde een journalist over de “trollenlegers” waarmee journalisten worden aangevallen. Ook dat kennen we. Herhaalde keren hebben medewerkers van Viruswaanzin en ikzelf urenlang aanvallen van trollenlegers – voornamelijk aanhangers van Van Ranst – ervaren. Met een totale blokkering van onze sociale media tot gevolg.


Vreemd is dat dit onderwerp geen nieuws was toen het de “wappies” overkwam. Dat zij het voorwerp zijn van dergelijk gedrag is niet belangrijk. Meer nog. We zijn op TV meermaals publiek uitgescholden. Toen we vroegen om een wederwoord, dan kon dat niet omdat het debat een “wetenschappelijk” debat was en wij geen wetenschappers zijn. Wetenschappers mogen de mensen uitschelden zonder tegengesproken te kunnen worden.


Ook vandaag op het programma van Sofie, was er alleen aandacht voor de virologen, de politici en de journalisten. Ook wel voor gewone mensen die in een private context aangevallen worden. Andermaal geen woord over de beleidskritische mensen.

Moeten we daaruit afleiden dat het voor de grote media nog altijd geen probleem is dat onze medewerkers in een constante stress leven? Dat meerdere van onze medewerkers al op doktersbezoek zijn moeten gaan en periodes hebben gekend waarbij ze om medische redenen zich van de wereld hebben moeten terugtrekken.


Ik hoop stellig dat er op korte termijn door deze grote journalisten een gesprek wordt georganiseerd met een journalist en iemand van bij ons, die met hartklachten bij de dokter is moeten langsgaan omwille van de agressie op het internet. Dat zou pas echt de strijd tegen deze agressie onderlijnen. De strijd tegen dergelijke agressie behoort een gezamenlijke strijd te zijn.

2,769 views62 comments

Recent Posts

See All
bottom of page