top of page
vrijheid_viruswaanzin vzw logo.jpg

Heeft u al een pasje voor Gent of Antwerpen?
Peperdure marketingbureau's maken vrijheidbeperkingen legitiem____


Het is niet wat je kunt maar wie je kent die je succes bepalen. Zo moeten ministers, kabinetchefs en burgervaders denken bij het aanstellen van een city marketingbureau. Voor een paar honderd duizend euro schrijven die vast wel een plan om de vrijheidsbeperkingen te continueren en er bovenop nog een aardige stuiver aan te verdienen. Tja, die maatregelen kosten geld en dat zullen we dus moeten terugverdienen met creatieve fiscaliteit. Dat moeten zowat de intake omschrijvingen geweest zijn bij de aanstelling van Amsterdam & Partners.


Het Parool komt vandaag met opmerkelijke onthullingen over de aanpak van de Amsterdamse drukte. Het plebs blijft beter op het platteland en komt liever niet meer in de buurt van de in de stad gevestigde pompeuze zetels van de partijbureau's.


_____

https://www.parool.nl/cs-b59a05c30


Belasting voor dagjesmensen, een voordeelpas voor bewoners en een totaalverbod op vakantieverhuur zoals Airbnb. Als na de pandemie de toeristen terugkomen moet de stad niet doorgaan op de oude voet, vindt Amsterdam&Partners.


Amsterdam&Partners, het voormalige citymarketingbureau, adviseert om de bezoekerseconomie de komende jaren helemaal anders in te richten. Met bewoners, ondernemers en de cultuursector zijn aanbevelingen gedaan die ervoor moeten zorgen dat in 2025 meer mensen profiteren van de toeristische belangstelling voor de stad en tot minder overlast leiden voor met name de binnenstadbewoners.


“Door corona ondervinden we als Amsterdammers aan den lijve wat we missen door het wegblijven van de bezoekers, maar ook hoe leuk het is om klant, gast of bezoeker te zijn in eigen stad,” zegt Geerte Udo, directeur van Amsterdam&Partners. Zij zegt dat een deel van de Amsterdammers de afgelopen jaren vervreemd is geraakt van de eigen stad door de enorme toestroom van toeristen.


Herziening toeristenbelasting

Een van de meest in het oog springende suggesties is een herziening van de toeristenbelasting, zodat dagjesmensen meer gaan bijdragen. Nu wordt het grootste deel van de toeristenbelasting, die in betere tijden bijna 200 miljoen euro per jaar oplevert, opgebracht door hotelgasten die overnachten in de stad. Ook stadsgidsen en rondvaartrederijen moeten een kleine toeristenheffing afdragen, maar verder worden mensen die alleen overdag in de stad zijn niet belast.


“Gemiddeld is de helft van de toeristen een dagbezoeker. Wij vinden het niet oké dat de druk nu bijna helemaal bij de hotels en de rederijen ligt,” zegt Udo. “Dit betekent niet dat je tol moet heffen voor iedereen die van buiten komt, maar ons advies is om te onderzoeken of een city tax sturend of ontmoedigend kan werken.”


Daar staat tegenover dat bewoners wat Udo betreft meer moeten profiteren van de rijkdom die het toerisme de stad oplevert. Een van de adviezen is een bewonerspas te introduceren, waarmee voordeeltjes en extra’s te verdelen zijn bij musea en winkels. “Verleid bewoners om zelf meer gebruik te maken van de stad en te genieten van het enorme aanbod, op die manier worden ondernemers en de cultuur ook minder afhankelijk van bezoekers.”


Rosse buurt

Amsterdam&Partners sluit zich aan bij de groeiende groep instanties die pleit voor veranderingen in de rosse buurt. ‘Herontwerp raamprostitutie en coffeeshops in de binnenstad gericht op het ontmoedigen van de grote toestroom bezoekers die alleen voor dit aanbod naar Amsterdam komen,’ luidt het advies. Ook adviseert Udo om vakantieverhuur in woningen zo snel mogelijk in de hele stad te verbieden. “Daar zijn bewoners en ondernemers het over eens. Hierdoor kun je snel een groot aantal bedden opheffen.”


Het Airbnbverbod en een aantal andere adviezen van Amsterdam&Partners zijn de afgelopen jaren al eerder gegeven of uitgeprobeerd. Denk aan het tegengaan van een eenzijdig winkelaanbod, het aanscherpen van venstertijden voor bezorgdiensten, of het uitbreiden van de reinigingsteams in de binnenstad. Maar Amsterdam&Partners heeft volgens Udo bewoners, bedrijven en de cultuursector voor het eerst bij elkaar gebracht. “Dé bewoner of dé ondernemer bestaat niet, maar deze voorstellen verenigen een groot deel van hen.”


_____

Aangezien de Vivaldi's enkel na-apen wat onze buurlanden beslissen is dit alarmerend te noemen. But yet again, welke Belgische rechter gives a damn over de bestendiging buitenproportionele vrijheidsbeperkingen? Gaan we dan echt zover gaan dat het volk zelf het heft in handen zal moeten nemen? Voorwaar een gevaarlijk pokerspel...


_____

Oproep: Hang aub onze affiche op:1,167 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page