top of page
vrijheid_viruswaanzin vzw logo.jpg

Het volk neemt het recht stilaan in eigen handen

Updated: Feb 27, 2021


De tijd van verbieden is voorbij!


We hebben het al tientallen keren eerder geschreven: In een onmenselijk systeem is burgerlijke ongehoorzaamheid bijna een morele plicht. Dit is nu precies wat jongeren doen.

Nu de WZC's zijn gevaccineerd legt onze jeugd het boetekleed zelf af. In Gent, Leuven en Brussel bevolkt ze parken en beginnen ze eindelijk opnieuw collectief echt te leven. Diverse beroepsverenigingen roepen hun leden op tot actie met een eigen openingsagenda. Mensen zijn na bijna een jaar onderdrukking bereid de tol dragen voor het mens-zijn.


Vandaag is in Nederland het hek nu blijkbaar volledig van de dam. Overal in het land worden parken overspoeld met burgers die snakken naar sociaal contact. Burgemeester van Breda Paul Depla zegt hierover in De Volkskrant: ‘Ik zou tegen het kabinet willen zeggen: kom uit je ivoren toren, kom uit dat Catshuisberaad waar RIVM-modellen de toon bepalen’, zegt burgemeester Paul Depla van Breda. ‘Kijk wat er in de samenleving gebeurt. De tijd van verbieden is voorbij. Je moet mensen perspectief bieden: wat kan er wel, binnen bepaalde veiligheidsnormen? Anders zoeken mensen die ruimte zelf wel op. Willen we wanorde in het Vondelpark of een georganiseerd terras?’


En dat deden mensen de afgelopen zonnige dagen inderdaad door massaal de parken op te zoeken, waar ze hutjemutje zaten te picknicken en te chillen. Horecaondernemers konden slechts tandenknarsend toekijken: hun georganiseerde terrassen bleven schreeuwend leeg, terwijl aan de overkant in het park wanorde heerste.


‘Iets geknapt’

De roep om de terrassen open te gooien klinkt steeds luider, ook onder burgemeesters. Tientallen afdelingen van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland en Horeca Vlaanderen dreigen komende week de daad bij het woord te voegen. ‘Bij het zien van die volle parken is er in het hoofd van veel ondernemers wel iets geknapt’, zegt cafébaas Johan de Vos van de KHN-afdeling Breda. ‘Wij kunnen het allemaal veilig organiseren. Eigenlijk bieden we als horecaondernemers 60 duizend extra agenten om afstand en veiligheid in de buitenlucht te handhaven.’


Burgemeester Depla heeft begrip voor die actie, maar waarschuwt wel dat hij als lokaal bestuurder verplicht is in dat geval handhavend op te treden. ‘We kunnen niet toestaan dat horeca terrassen gaat exploiteren als dat echt verboden is. Want we kunnen niet tegen het ene deel van de samenleving zeggen: voor u gelden de regels wel en voor het andere deel gelden de regels niet.’


Liever buiten en georganiseerd

Maar ook Depla meent dat de terrassen beter open kunnen, onder andere met het oog op de virusbestrijding. ‘Je moet niet in theoretische modellen blijven zitten’, waarschuwt hij. ‘Want in het model staan de caféterrassen tegenover een samenleving die keurig thuis zit. Maar in de praktijk staan de terrassen tegenover de volle en ongeorganiseerde parken. Dan kun je het beter aan de horecaondernemers overlaten om hun terras veilig en coronaproof in te richten. Willen we een onbeheersbaar Vondelpark – of bij ons in Breda het Valkenbergpark – of een georganiseerd terras?’


Ook collega-burgemeesters hebben deze week een lans gebroken voor opening van de terrassen, onder wie Halsema (Amsterdam), Broertjes (Hilversum) en Roemer (Alkmaar). ‘Iedereen beseft in deze coronacrisis: buiten is beter dan binnen. Maar ook: georganiseerd is beter dan ongeorganiseerd’, aldus Depla. ‘We kunnen niet steeds de parken leeg gaan vegen.’


Het openstellen van terrassen kan volgens Viruswaanzin ook symbool staan voor een ander beleid, waarin niet langer het verbod en de knoet overheersen, maar het handelingsperspectief: wat kan nog wel op een veilige manier? Zo houd je de samenleving ook het beste betrokken bij de bestrijding van het coronavirus. De meeste mensen willen dat ook, maar dreigen nu af te haken omdat ze niet langer alle maatregelen 24/7 zwart-wit willen volgen. Dit is duidelijk de vrucht van het verspreiden van een incoherent verhaal. Van disproportionele maatregelen en virologische wensen die in de praktijk al lang niet meer worden nageleefd. En als je de mensen daartoe wel dwingt, dan ondermijn je het vertrouwen in gezagsdragers, c.q. ministeriële besluiten. Chaos troef!
1,619 views16 comments

Recent Posts

See All

16件のコメント


Luc  Kusseneers
Luc Kusseneers
2021年2月26日

Op Microsoft News :


Het Overlegcomité beslist om niet te beslissen ....


ADC is doof voor de Belgische bevolking .

Moet een premier er in de eerste plaats niet zijn om de wensen van zijn ( grootste groep , zo'n 9 miljoen ) onderdanen waar te maken ?

Het zou mij niet verbazen dat hij erop hoopt dat er dit weekend weer massaal veel coronaboetes kunnen uitgeschreven worden aan studenten die het spuugzat zijn .

いいね!

Het is zover !

Met excuses voor de omvang van deze post. Volledigheid betrachtend.


Zoals jullie ondertussen al wel weten heeft vzw Hands For Freedom Mr. Carine Knapen belast met het voorbereiden van een procedure voor het Grondwettelijk Hof.

Wij hopen dat jullie dit graag lezen 😊

Het verzoekschrift in nietigverklaring van het Decreet van 18 december 2020 zal aan de eindmeet namelijk zo'n 120 bladzijden tellen en... het zal lezen als een ware thriller.


Ter voorbereiding van het verzoekschrift heeft Mr. KNAPEN, alle wetgevende initiatieven die door de federale en de Vlaamse regering in alle stilte, achter onze rug, genomen zijn in verband met de oprichting van een data centrum voor gegevensverwerking, de contact tracing, de PCR teste…

いいね!

Luc  Kusseneers
Luc Kusseneers
2021年2月26日

Akkoord over pandemiewet (msn.com)


Wat we vreesden is nu gebeurd : de pandemiewet is een feit !!!

De regering ( welke samenstelling van welke partijen dan ook ) mag autonoom telkens beslissen om de huidige maatregelen terug op te leggen , denk maar aan lock down vrijheidsberoving mondmaskerplicht winkelsluitingen avondklok enz enz )

Het komt er dus nu op aan elke politicus duidelijk te maken dat hij het zelf in de hand heeft of er volgende verkiezing op hem of zijn partij zal gestemd worden .

いいね!

Samen met het virus kunnen ze de ploeg van 11 mln verslaan.

いいね!

Prima dat ze beginnen “openingen” te zien, doch blijven ze mekkeren over “de bestrijding van het virus”, terwijl er nix aan de hand is. Als je dat doel niet kan opzij zetten, keer je nooit terug naar normaaal.

いいね!
bottom of page