top of page
vrijheid_viruswaanzin vzw logo.jpg

Hun zwijgen is collaboratie



Sinds enkele dagen bestookt Viruswaanzin via sociale media de fractieleiders en parlementairen Peter De Roover en Tom Van Grieken. Wanneer fundamentele burgerrechten met een handomdraai worden uitgehold, mag een volksvertegenwoordiger niet zwijgen. De oppositie heeft een verpletterende verantwoordelijkheid in het verzet. Wij zijn van oordeel dat ze te passief toekijkt op alsmaar driestere schendingen van onze grondrechten en inperkingen van vrijheden. De disproportionaliteit is niet grenzeloos. Dat werd deze week bevestigd door de uitspraak van De Raad van State over het recht op godsdienstbeleving.


Maar plots, hallelujah, gisteren in de Kamer, hoorden we Peter De Roover van toon veranderen tijdens de plenaire zitting. Alhoewel we niet werden vernoemd hebben we toch de indruk dat onze acties stilaan gehoor krijgen en men stilaan het licht ziet.


Plenumvergadering donderdag 10 december 2020

Peter De Roover aan Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen) over "Het handhavingsbeleid in het kader van de coronamaatregelen" (55001198P):


Vraag:

Peter De Roover (N-VA): Mevrouw de voorzitster, mevrouw de minister, ik heb hier de premier in de afgelopen maanden al verschillende keren ondervraagd over deze zaak, maar zonder succes, dus ik dacht dat ik het bij u eens kon proberen. Wij zitten met een ernstige gezondheidscrisis, waartegenover ernstige maatregelen worden genomen, die moeten worden gehandhaafd. Daarbij wil ik toch drie dingen aanbrengen.


Ten eerste, burgers willen aangesproken worden als burger en niet als verdachte. Wanneer wij coronafeestjes stopzetten, dan hebben we daarin volledig gelijk, want die zijn voor de volksgezondheid een bedreiging. Wie echter zowel bompa als bomma thuis uitnodigt, vraagt zich af of hij de politie over de vloer krijgt of een drone over de tuin. Daardoor ondergraaft u volgens mij het draagvlak bij de bevolking voor juiste maatregelen.


Ten tweede, de mensen krijgen volgens mij enigszins schrik om nog naar praatprogramma's te kijken, want voor ze het weten worden er nieuwe verstrengingen in aangekondigd. Vorige week werd gezegd dat wie uit een rode zone komt – dat is enigszins bizar, want wij wonen allemaal in rode zones – plots tien dagen huisarrest krijgt. Dat misverstand hebt u nog mee aangevuurd, want terwijl er geen enkele basis is voor die nieuwe regel waarover er in de persconferentie na het Overlegcomité geen woord werd gezegd, dook die plots op in een praatprogramma.


Ten derde, waar blijft uw coronawet? Er is immers sprake van juridische koterij. Deze regering is gevormd terwijl de coronacrisis al maanden bezig was, maar niet één woord, niet één zin in het regeerakkoord is gewijd aan een correcte juridische ondersteuning van de maatregelen. Het risico is dat wie de maatregelen overtreedt, maar betwist, voor de rechtbank wellicht gelijk krijgt. Waar blijft uw coronawet? Hoe komt het dat deze regering bij haar samenstelling geen moment heeft nagedacht over de aanpak van dat probleem?


U vervult uw huidige functie al negen weken, maar wij blijven tevergeefs wachten op een proportionele aanpak van de aantasting van fundamentele burgerrechten.


[Minister Verlinden bleef in haar antwoord mist spuien over het plots opgedoken 10-daags huisarrest voor wie uit een (andere) rode zone komt. Daar verwees de minister naar het Overlegcomité waar de door haar vorige week gecommuniceerde verstrenging niet (!) werd beslist.

Ze antwoordde verder dat ze werkt aan een coronawet, die pandemiewet zou heten. Na maanden crisis is de regering dus eindelijk begonnen aan wat een correcte wettelijke aanpak zou moeten zijn. Was even vergeten in het regeerakkoord.]


Repliek: Peter De Roover (N-VA): Mevrouw de voorzitster, mevrouw de minister, inzake het passagiersformulier wil ik opmerken dat wie zich verantwoord gedraagt in het buitenland niet in quarantaine moet. Dat is net de hele essentie van het formulier.


Vandaag is de dag van de mensenrechten. Wij hadden natuurlijk niet verwacht dat die dag hier een debat over het naleven van fundamentele rechten in ons eigen land zou teweegbrengen.


U moet eens met een ervaren leerkracht praten. Wanneer in een klas iets wordt mispeuterd en de leerkracht weet niet wie heeft mispeuterd, is het een heel slecht idee de hele klas te straffen. In dat geval zal de hele klas zich immers tegen de leerkracht keren en gaan alle maatregelen de schop op.


Ik heb de eerste minister meegegeven dat hij niet mag vergeten dat hij in de politiek is gestapt als liberaal. Mag ik ook u opmerken dat u niet mag vergeten dat u jurist bent? Uw reputatie dreigt immers een deuk te krijgen, wanneer u ministeriële besluiten uitvaardigt die grondrechten aantasten.


Daarom zou ik u willen vragen om de volgende keer op de regeringstafel te kloppen en aan te geven dat u als jurist geen grondrechten wil aantasten met een ministerieel besluit en dat uw handtekening niet onder dat besluit komt.


Het antwoord van Minister Verlinden over een nakende pandemiewet stelt ons geenszins gerust. Dit ruikt duidelijk naar een copy van de noodwet in Nederland die enkel tot doel heeft de onwettige restricties, het repressiebeleid en beperkingen van vrijheden te legitimeren en bestendigen.


De quarantaineverplichting na een terugkeer uit een rode zone is al evenmin gedreven door data over ons reisverdrag. Zeg nu eerlijk, heeft u de indruk dat er momenteel massaal toerisme is? Wij zien lege luchthavens. Wij horen gisteren van Brussels Airport Company, de uitbater van de luchthaven in Zaventem er 20 mensen ontslagen zijn en men momenteel werkt aan besparingsplan voor de zowat 900 werknemers.. Daarbij wordt een massa ontslagen niet uitgesloten. Die quarantaine is een nieuwe pestmaatregel na de zoveelste kwakkel van de wereldvreemde virologenjunta. Hoe lang gaan politici nog blind meedraaien in de mallemolen van beweringen zonder data?


We blijven erbij, we moeten op straat komen. Ga daarom elke woensdag tussen 20u en 22u op de marktplaats van uw gemeente of stad staan en maak uw ongenoegen vreedzaam en inventief duidelijk. Vorige woensdag was de opkomst mager. We kunnen en moeten toch beter doen? #stop - aanstaande woensdag 16/12 - Sharing is caring.

1,326 views14 comments

Recent Posts

See All
bottom of page