top of page
vrijheid_viruswaanzin vzw logo.jpg

"Ik heb gelijk en alle anderen zijn mis"


Interview: Jean-Luc Gala bij Pascal Vrebos (RTL-TVI 20/09/20).




Professor Gala is een gerenommeerd specialist in infectieziekten aan de UCL, hoofd en directeur van de afdeling Biologische Dreigingen. Presentator Pascal Vrebos liet Jean-Luc Gala reageren op de opmerkingen van verschillende coroniatoren: Marc Van Ranst, Emmanuel André, Erika Vlieghe en Marius Gilbert. En het minste wat we kunnen zeggen is dat de professor het niet met hen eens is met hun huidig discours over de coronavirus-epidemie in België. Samenvattend vindt Jean-Luc Gala dat we waakzaam moeten zijn en onze inspanningen moeten voortzetten, maar dat de situatie niet dramatisch is. Gala zegt dat de interpretaties van de experts op het gebied van statistieken niet overeenkomen met de realiteit die hij waarneemt in de maatschappij en in ziekenhuizen.


Vooreerst graag uw reactie, Jean-Luc Gala, betreffende de uitspraak van Marius Gilbert. De epidemioloog zei in het programma "C'est pas tous les jours dimanche" dit: "We moeten begrijpen wat een epidemie is en wat exponentiële groei is. Als het elke week of twee weken verdubbelt, kun je in een maand van een klein aantal naar een zeer groot aantal gaan. En dat moet je kunnen zien en daarop anticiperen.


Jean-Luc Gala's reactie: "Het is ongelooflijk dat een epidemioloog zoiets kan bedenken! Het is echt ongelooflijk. Er is geen sprake van een exponentiële toename van het aantal gevallen. Er is een reeks positieve testen die verband houden met een toename van het aantal testen dat in België wordt uitgevoerd. We blijven hangen tussen 3% en 4% positieve testen. We hebben het in deze niet over zieke mensen! We hebben het over tests! Het is al wekenlang 3% of 4%! Het is hetzelfde in Frankrijk, het is bijna overal in Europa hetzelfde. Dus een epidemie, nee. We hebben positieve gevallen, en we hebben sporadische gevallen, dat moet worden erkend, die aankomen in het ziekenhuis, maar die we niet meer zien op de intensive care. 70 bedden op de intensive care in België op een totale capaciteit van 2.000 bedden... Het zijn de intensive care medewerkers zelf die mij deze gegevens bezorgen... Maar dit is niets in vergelijking met het algemene gezondheidsprobleem! Weet u dat er in België dagelijks 7.000 non-covid gevallen in het ziekenhuis worden opgenomen? 7.000 gevallen vergeleken met 40 covidgevallen per dag. Eerlijk gezegd, verontschuldig mij voor het feit dat ik mij niet te veel zorgen maak, maar ik blijf waakzaam en oplettend.


Een volgende reactie graag, dit keer op de woorden van Marc Van Ranst. De KU Leuven-viroloog is wekelijks op de Vlaamse tv. Op Twitter zei hij dat "alle virologen unaniem waarschuwen dat we de verkeerde kant op gaan." Marc Van Ranst zei deze week ook dat "het aantal nieuwe gevallen met 75% per week toeneemt" en dat "het R-nummer 1,4 is". Dit R-nummer is de reproductiesnelheid van het virus. Het toont het aantal mensen dat gemiddeld besmet kan worden door een persoon met het virus.


Jean-Luc Gala: "Dit getal R is een zeer complexe wiskundige formule. En ik zou graag willen dat de heer Van Ranst ons precies uitlegt wat hij van dit getal R begrijpt en hoe we het berekenen". Pascal Vrebos wijst de professor terecht met: "Maar je stelt alles in vraag!". "Ik betwijfel niets meneer Vrebos. Ik zeg alleen dat een getal een getal is. En wij dokters, wij behandelen geen cijfers. Wij behandelen patiënten. Wat we in ziekenhuizen zien, moeten we regelen." We moeten zeer waakzaam zijn met betrekking tot het ziekenhuissysteem en het vermogen om patiënten te behandelen. Ja, maar R betekent niets in zijn huidige formule ".


Pascal Vrebos citeerde vervolgens de uitspraken van Emmanuel André. De medisch-microbioloog en onderzoeker van het diagnostisch laboratorium infectieziekten van het UZ Leuven ziekenhuis was enkele weken de interfederale woordvoerder van het coronavirus. Hij zei op Twitter: "1) De schoolinspanningen werken. 2) De situatie onder tieners en jongvolwassenen is nog steeds relatief stabiel. 3) De trend bij oudere leeftijdsgroepen is zorgwekkend. Emmanuel André wees ook op de debatten over versoepeling van de maatregelen. "Wat een beetje jammer is met deze debatten over de versoepeling van maatregelen, is dat als er eenmaal beter gewogen maatregelen (ongetwijfeld dat we het beter kunnen doen ...) zijn gevonden, ze dat niet al zullen zijn. Omdat we de trein missen ... ", postte hij op Twitter op 18 september.


Jean-Luc Gala: "Ik weet niet of Emmanuel André onlangs de cijfers van Sciensano heeft geraadpleegd (nota van de redacteur: het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, een Belgische federale wetenschappelijke instelling, verbonden met de FOD Volksgezondheid), ik hoop het voor hem. Want in de cijfers die we zien, zowel gepubliceerd door Sciensano als in Frankrijk, Duitsland, Italië ... Al deze cijfers tonen pieken van positieve gevallen, maar als we 'positieve gevallen' zeggen, hebben we het over 'positieve tests', niet ziek. Het is een piek die hooguit tussen de 10, 20 en 30 jaar ligt. Risicopersonen, die we zagen in de inderdaad overvolle ziekenhuizen in maart en April, zien we nu niet. En positieve gevallen bij deze risicogroep zien we ook niet. Als ik zeg dat we ze niet meer zien, laten we het opnieuw afwegen. De ouderen en zieken vormen niet langer de meerderheid van de positieve mensen.


Laatste topic: die van Erika Vlieghe. De voorzitter van de GEES, de groep die het versoepelen van de lockdown in België regiseerde, bevestigde dat "er een toename is van besmettingen" en dat "het zorgwekkend is". Geconfronteerd met deze vele vragen stelt Pascal Vrebos vervolgens de volgende vraag: "Al deze mensen hebben het bij het verkeerde eind, klopt dat?"


Jean-Luc Gala: "Meneer Vrebos, ik zeg niet dat ze ongelijk hebben. Ik zeg dat ze de data met andere ogen zien dan wij. Ze hebben een interpretatie van de cijfers die niet de onze is. Ik sprak gisteren met Erika Vlieghe tijdens een interview van 2u30, georganiseerd door de journalisten van Knack. We bespraken op een beleefde, hoffelijke manier tussen intellectuelen die de kwestie op een dissonante manier benaderen. Maar we waren het erover eens dat 'er een aantal punten zijn waar we het over eens zijn." En ze gaf toe dat de situatie inderdaad niet de ernst had die bepaalde Celeval-experts eraan gaven (noot van de redacteur: evaluatie-eenheid, verantwoordelijk voor leden van het CNS, de Nationale Veiligheidsraad), maar we moeten alert blijven, daar zijn we het over eens ".


Jean-Luc Gala gaf in het interview ook toe te hebben bevestigd dat "sommige Vlaamse experts een soort ayatollahs waren die te zwaar wogen op de politiek".


"Ayatollah, wat bedoelde ik daarmee? Omdat ze als wetenschappers tegen alle verwachtingen in een dogmatisch standpunt innemen. Zelfs tegen medisch en wetenschappelijk bewijs in gaat. De cijfers die we al weken hebben gekregen, komen niet overeen met wat we in de ziekenhuizen zien. We hebben sporadische gevallen en we betwisten dat niet. Zijn er covid-patiënten op de intensive care, ja. Sommige intensive care-patiënten zijn daar al weken en weken, dus dit zijn geen nieuwe gevallen ... maar ze worden wel meegeteld in de intensive care-gevallen die momenteel door Sciensano worden gemeld. Hebben we het over een epidemie en iets nieuws? Zijn er sporadische gevallen? Ja. Is het exponentieel? Nee. Is de medische situatie niet onder controle? Nee. Moeten we absoluut waakzaam zijn om de ziekenhuissituatie onder controle te houden? Ja. Moeten we social distancing en handhygiëne aanhouden? Ja! En ik ben, eerlijk gezegd, onze bevolking dankbaar omdat ze voorbeeldig en veerkrachtig is geweest en al het mogelijke heeft gedaan en doet om zichzelf te beschermen,” voegde Jean-Luc Gala toe.



1,116 views10 comments

Recent Posts

See All
bottom of page