top of page
vrijheid_viruswaanzin vzw logo.jpg

In het aanschijn van mijn 100ste verjaardag


❤️🙏🏻 Edgar Morin, 99 ans - een getuigenis


"Ik was verrast door de pandemie, maar in mijn leven ben ik gewend om het onverwachte te zien gebeuren. De komst van Hitler was voor iedereen onverwacht. Het Duits-Sovjet-pact was onverwacht en ongelooflijk. Het begin van de Algerijnse oorlog was onverwacht. Ik leefde alleen voor het onverwachte en de gewoonte van een crisis. In die zin maak ik een nieuwe, enorme crisis door die alle kenmerken van de voorbije crisissen heeft. Dat wil zeggen, enerzijds prikkelt ze de creativiteit op zoek naar een modus voor leefbare oplossingen en anderzijds worden we overspoeld met angsten en vlagen van mentale depressie. We zoeken allemaal naar de verlossing, maar we zien niet hoe. Je moet echter weten dat in de geschiedenis het onverwachte gebeurt en opnieuw zal gebeuren.


We dachten dat we leefden in zekerheden, een stabiele wereld, voorspelbaar. We hadden geen benul van de nakende en mogelijke destabilisatie toen alles al in een crisis begon te raken. We waren blind. Nu moeten we opnieuw leren leven met die factor onzekerheid. Dat houdt in, de moed vinden om het hoofd te bieden aan de chaos, om bereid te zijn aan de negatieve krachten te weerstaan.


De crisis maakt ons tegelijk gekker en wijzer. De meeste mensen verliezen hun verstand en anderen worden helderder. De crisis is in het voordeel van de meest dwarsdenkende individuen. Ik zou willen dat zij de creatieve stuwende krachten worden met de luciditeit om op zoek te gaan naar een de weg van de vrijheid. Dat ze zichzelf opdringen, ook al zijn ze nog steeds erg verspreid en zwak. We kunnen terecht verontwaardigd zijn, maar we mogen onszelf niet opsluiten in verontwaardiging.


Er is iets dat we vergeten: twintig jaar geleden begon er een proces van degradatie in de wereld. De democratiecrisis speelt niet alleen in Latijns-Amerika, maar ook in Europese landen. De race naar onbeperkte winst die alles beheerst, is in alle landen aanwezig. Evenzo de ecologische crisis. We moeten die vooral intellectueel benaderen om ze te kunnen beheersen en te overwinnen. Anders zijn wij de slachtoffers.


Tegenwoordig zien we elementen van totalitarisme gemeengoed worden. Dit is een crisis die niet kan worden vergeleken met die van de vorige eeuw. Via drones, mobiele telefoons, gezichtsherkenning kan men alles monitoren. Men heeft intelligentie technologie om een ​​surveillancetotalitarisme te creëren. We moeten voorkomen dat deze methoden misbruikt worden om een ​​totalitaire en onleefbare samenleving voor te creëren. Ik heb een plaatsvervangende schaamte voor de isolatie van mijn vrienden.


Wat kan/mag ik wensen aan de vooravond van mijn 100ste verjaardag? Ik wens iedereen kracht, moed en helderheid. We moeten strijden via kleine oases van liefde en broederschap. "

2,234 views44 comments

Recent Posts

See All

44 Comments


Ludo Adriaensen
Ludo Adriaensen
Jan 27, 2021

Ik heb dit laten lezen aan mijn moeder van 94 en zij is het er volledig mee eens.


Like

Ik zou het woord" complot" tussen aanhalingstekens willen zetten (Is een woord dat de msm gebruiken) of vervangen door" het plan".

De pandemie behoort tot het Plan. En daar werkt M van ranst bewust aan mee: zie zijn lezing in januari 2019 in de city of london.

Like

Boudewijn Magnus
Boudewijn Magnus
Jan 27, 2021

wart betreft wel of niet een complot. Deze video geeft heel duidelijk een analyse of er een complot achter het beleid zit of niet. Volgens de video niet: massavorming gijzelt ons (cfr Mattias De Smet) https://www.youtube.com/watch?v=nzRF-AWNKeo


Like

het complot wordt hier open en bloot tentoongesteld:

https://www.youtube.com/watch?v=uPYx12xJFUQ

zou het kunnen... https://www.youtube.com/watch?v=F5MV3qgtPUg

Like

2 + 2 = 5 : een sprookje over macht en indoctrine

https://www.youtube.com/watch?v=uYavL8NBRO4

Like
bottom of page