top of page
vrijheid_viruswaanzin vzw logo.jpg

Oproep aan alle patiënten: steun onze artsen!De therapeutische vrijheid is één van de fundamenten van de gezondheidszorg. Als een arts vindt dat hij of zij geen mondmasker moet dragen, dan heeft niemand zich daarmee te bemoeien. Het omgekeerde zou betekenen dat we de dokters vastzetten in een keurslijf van overheidsgeneeskunde opgelegd door de staat. Zoals dat in het communisme het geval is. Bovendien heeft Sciensano in zijn richtlijnen altijd gesteld dat er een ADVIES is aan artsen om bij niet symptomatische patiënten een mondmasker te dragen. De arts moet dus vrij kunnen kiezen om dat middel al dan niet te dragen.

Na anderhalf jaar is er nog altijd geen afdoende wetenschappelijk bewijs dat een chirurgisch masker werkt. Laat staan dat een gewoon masker zou werken. Dat is een reden te meer waarom een arts niet kan worden verplicht om een masker aan te doen. Een symbool dat dient om te tonen hoe erg de situatie wel zou zijn. Een stigma dat aanleiding geeft tot angst. Angst die zorg voor een verhoogde mortaliteit en morbiditeit, dixit de virologen op 24 april 2020 al. Hoe kan je zoiets verplichten of sanctioneren?

Artsen niet toelaten te twijfelen over wat de virologen allemaal uitkramen, is al even erg als hen verplichten om een mondmasker op te zetten. Eigenlijk zelfs erger. Een medische wetenschap die niet mag spreken en debatteren over de inhoud van de wetenschap, is geen wetenschap meer. Bovendien is dit debat geen wetenschap. Het is een politiek debat. Een debat over hoe de samenleving moet omgaan met een virus. De wetenschap kan daarin een aantal feiten aangeven, maar het debat dat daarover wordt gevoerd is geen technocratisch debat. Tenzij de politiek is overgenomen door de technocraten, waardoor het debat dan meteen ook weer politiek wordt.


Het is een prima idee om duidelijk te maken dat de mensen - de patiënten - de druk op hun artsen niet meer verdragen. Artsen moeten in alle vrijheid kunnen hun gedacht zeggen.


Dus: kom massaal de artsen steunen op 5 oktober in Hasselt!

3,645 views64 comments

Recent Posts

See All
bottom of page