top of page
vrijheid_viruswaanzin vzw logo.jpg

Rechter verbiedt avondklok in Nederland!


De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door de stichting Viruswaarheid. De maatregel is op verkeerde gronden genomen, oordeelt de rechter.


Volgens de rechter maakt de avondklok een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer. Daarvoor is een zeer zorgvuldige besluitvorming nodig, oordeelt de rechter.


Voor de invoering van de avondklok is echter gebruikgemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag, waarbij de Eerste en Tweede Kamer niet hoeft worden betrokken bij de besluitvorming. Dat was wel nodig geweest, vindt de rechter, omdat er geen sprake was van "bijzondere spoedeisendheid". Het feit dat vóór de invoering al vaker over invoering van een avondklok was gesproken, illustreert volgens de rechtbank dat niet is voldaan aan de "bijzondere eisen" die voor activering van de wet vereist zijn.

"Een verstrekkende maatregel op basis van een noodwet mag slechts gegeven worden als zich daadwerkelijk een acute noodsituatie voordoet, die bovendien niet met andere minder vergaande middelen is op te lossen."


Minister Grapperhaus van Justitie laat in een eerste reactie weten de uitspraak te bestuderen.

Het is nog niet bekend wat de directe gevolgen van de uitspraak zijn en wat er gebeurt met de boetes die zijn opgelegd voor overtreding van de avondklok.

Het opheffen van de avondklok kan niet worden uitgesteld door het aantekenen van een hoger beroep. Het is nog niet bekend of daartoe wordt besloten.


De avondklok ging in op zaterdag 23 januari en zou aanvankelijk 3,5 week duren, maar de maatregel werd vorige week verlengd tot en met 2 maart. Wie zonder geldige reden op straat komt, riskeert een boete van 95 euro. Noteer dat we in België al onafgebroken sinds 1 november 2020 onder een avondklok zitten met boetes die minimaal 3 keer zo hoog zijn.


Grondrechten

De rechtszaak was aangespannen door de stichting Viruswaarheid Nederland, die wordt geleid door Willem Engel en Jeroen Pols. Zij stelden dat de "inperking van grondrechten, die zijn verankerd in de grondwet en internationale verdragen, niet zo maar terzijde kunnen worden geschoven".


De landsadvocaat voerde namens de Staat aan dat de coronapandemie een dermate ernstige situatie is en daarom een spoedprocedure voor het instellen van de avondklok op zijn plaats was. Ook bleken andere coronamaatregelen niet voldoende om de pandemie te bestrijden.


Viruswaarheid Nederland blij

Viruswaarheid laat weten dolblij te zijn met de rechtelijke uitspraak. "We hadden er niet meer op gehoopt, omdat we al eerder zaken hebben verloren en dus het geloof hadden opgegeven. Maar deze zaak is zo evident en dat heeft de rechtbank nu ook ingezien."


____

BRON: NOS.nl

Photo: NOS


2,413 views70 comments

Recent Posts

See All

70 Comments


Waar ik zooo moe van word is dat, als de woorden 'dictatuur' en 'politiestaat' de revue passeren, er steeds de vergelijking gemaakt wordt met het nationaal socialisme. Nooit wordt er de koppeling gemaakt naar het apparatsjk dat met hamer en sikkel zijn kwaliteiten heeft bewezen en dat totaal onterecht door Duitsland werd gevreesd. Ook nooit wordt er de link gelegd naar al die mooie dictaturen die het militair-industrieel complex toegestaan heeft omdat de lokale bevolking er om vroeg, dik tegen de zin van de lokale president die het slecht voorhad met zijn volk. Nooit wordt er verwezen naar de ontelbare sabotages, onrusten en oorlogen die het bancair wezen met grote tegenzin heeft moeten voeren omdat de lokale bevolking zat te…

Like

patrickvermeiren
patrickvermeiren
Feb 19, 2021

Anna (francoise,Maria) Vandevelde,

Gelukkige verjaardag!!!!!


😁😊🤗

Like

annafm Vandevelde
annafm Vandevelde
Feb 19, 2021

Hoi allemaal,


Terwijl jullie nog liggen de slapen waarschijnelijk ,heb ik jullie berichten allemaal wel gelezen en pinkte ik ook tranen weg.Ontroerde mij.Mijn gezondheid laat het op de moment niet toe als wat warmer word wel.Overigens als ik zou komen dan heb ik een kruk mee ,ik kan geen uur staan.

Vandaag en morgen ben ik niet op forum bereikbaar.Mijn kleinkindje komt langs en ik heb een verjaardag ,de mijne.Mocht je afvragen hoe oud ik word ergens in de 60,maar jong van geest.

fijne dag allemaal.

Anna (francoise,Maria) Vandevelde


Like

...intussen is mijnheer de rechter verhuist naar de verste uithoek van Holland.

Like

Ik ben vandaag een petitie gestart tegen de avondklok.


https://secure.avaaz.org/community_petitions/nl/de_belgische_en_nederlandse_rechtsstaat_the_belgia_stop_de_avondklok_end_curfew/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-1183103-stop_de_avondklok_end_curfew&utm_term=lXXHnb%2Bnl&fbclid=IwAR1hP9Wb5Vww2XK9UiSt_JsbW3hmg3-Nq4-zSTIbDN9LTZKyjRbfI_q_qXU

Like
bottom of page