top of page
vrijheid_viruswaanzin vzw logo.jpg

Transparantie, rust, rationaliteit v./ hysterie en massamanipulatie


Lieve Mensen,


Niettegenstaande de hysterische reacties van de fanclub van Marc Van Ranst, hebben we het hoofd vandaag koel gehouden. De man heeft door zijn eigen gedrag zichzelf andermaal zwaar in de voet geschoten en zijn geloofwaardigheid onderuit gehaald.


Hoe ernstig kan je immers schrik hebben voor mensen die op slechte gedachten komen door een bericht, als je dat bericht zelf over miljoenen mensen verspreidt. Op onze site hadden maar een tiental bloggers de comment onder een artikel gezien. Van Ranst zorgde er zelf voor dat het bericht over honderdduizenden verspreid werd. De kans dat bij die grote groep iemand geïnspireerd wordt is groter dan de kleine kring die onze de comments onder artikels leest. Waaronder overigens duidelijk een fan van Van Ranst, of hijzelf.

Daarmee heeft hij andermaal bewezen dat zijn intenties niet zijn om de doelstellingen die hij beweert na te streven, te bereiken. Dit was andermaal een staaltje van massa-manipulatie.


Zo hebben wij dit aangepakt.

In eerste instantie hebben we er ons van verzekerd of de bedreigingen op onze site niet gemeend waren. Dat het eerder een “signaal” was. Onze zorg gaat in eerste instantie uit naar de bescherming van wie het voorwerp is van een dergelijk bericht. Ook als dat Marc Van Ranst is, dat maakt geen verschil. We willen dat de mens Van Ranst in veiligheid is.


We hebben vastgesteld dat de ene persoon zijn bericht zelf heeft weggehaald, en de andere zich heeft verontschuldigd. De derde zag in pek en veren geen bedreiging. Hij heeft een punt. Dat is te veel symbolisch.


Uiteraard hebben we eerst de site afgezocht of het bericht er nog stond, maar het was al weg voor we het zelf hadden kunnen vinden.


Vervolgens hebben we de 3 betrokkenen een mail gestuurd met de melding dat we dat niet geapprecieerd hebben en dat we ons hiervan distantiëren. 2 van de 3 hebben met ons contact opgenomen om uitleg te geven wat er was gebeurd.

Op onze website hebben we een bericht gezet en gedeeld met de leden, waarbij we hen uitdrukkelijk vragen om geen doodsbedreigingen te uiten. We hebben dit bericht ook verspreid op sociale media.

We hebben zelf in eerste instantie niet gebeld met de politie omdat we dachten dat Marc Van Ranst dat al had gedaan. Rond 18u40 hebben we dan naar de Gentse politie gebeld opdat die mense niet nodeloos zouden zoeken naar informatie die wij hen meteen konden verstekken. Echter kon de telefonist geen klacht van Dhr. Van Ranst terugvinden. Terecht merkte hij op dat een klacht via Twitter niet de gebruikelijke manier is om klachten neer te leggen. We hebben gemeld dat als de politie toch informatie zou wensen, dat men altijd kon telefoneren.

Eén van de twee mensen die een vergissing hebben begaan, heeft intussen een bericht gestuurd naar Belga om zich te verontschuldigen. Daarbij heeft hij ook duidelijk gemaakt dat Viruswaanzin niets te maken heeft met zijn bericht en dat hij zich ook ten aanzien van ons verontschuldigt.

Dit is hoe je een crisis aanpakt. Rustig, zonder mensen te manipuleren, rationeel, oprechtl en transparant.

Het is daarom dat we dit met u delen.


Marc Van Ranst kan van ons nog iets leren over crisisbeheer.


Met vriendelijke groeten,

Michael Verstraeten

Voorzitter VZW Viruswaanzin


____

Twitter screenshot:


4,829 views127 comments

Recent Posts

See All
bottom of page