top of page
vrijheid_viruswaanzin vzw logo.jpg

Veel beloven en weinig geven, doet de horeca in vreugde leven...


Beste horeca,

U keek andermaal reikhalzend uit naar de persconferentie. Dat is begrijpelijk want in het afgelopen jaar bent u bijna 7 van de 12 maanden gesloten geweest. U bent van een kale kermis thuisgekomen.


Ook de toeleveranciers van de horeca hebben met verbazing naar deze toespraak gekeken. De hele sector wordt met een kluitje in het riet gestuurd. Het perspectief voor een volledige opening op 1 mei is zelfs onzeker!


De manier waarop met de horeca wordt omgegaan is niet ernstig meer. Inmiddels is de realiteit sneller dan het voortschrijdend inzicht en is het bestendigen van de sluiting een epidemiologische dwaling van jewelste. Uit cijfers is gebleken dat de horeca in het verleden voor een minimaal percentage van de besmettingen verantwoordelijk is. Zelfs toen recentelijk de horeca in Italië opende hebben we daar geen stijging van de curves gezien.


De buiten-bubbel wordt vergroot tot 10 mensen. Gelooft de regering nu echt dat mensen, die elkaar al sinds 18 oktober niet meer gezien hebben, braafjes op 1,5 meter gaan zitten op een gezellige BBQ terwijl de elleboogjes in het rond vliegen? Het feit dat er 3/4/5 auto's voor de deur staan is voor de buren, de arm der wet, geen reden meer om zich hierbij vragen te stellen. 'De horeca mag op 1 mei weer van start, het is noodzakelijk dat dan ook een einde komt aan de avondklok’, liet Bouchez vandaag weten in "De zevende dag". Als restaurants en cafés weer de deuren openen, is het volgens hem praktisch onhaalbaar om mensen na middernacht, en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest na 22 uur, uit de straten te weren. Bovendien zou de horeca te zwaar lijden onder die strenge beperking. In een onmiddellijke reactie lieten ministers van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) al weten dat de avondklok wél moet blijven gelden, omdat die het makkelijker maakt voor de ordediensten om te controleren of mensen niet stiekem feestjes houden. Ding, dong! Op slot voor het gemak van de ordediensten? De overheid is in dienst van het volk, niet het volk in dienst van de staat!


Begrafenissen worden toegelaten voor 50 personen. Het is des mensen dat het delen van hun verdriet ook niet gebeurd met een elleboogje. Een knuffel, een schouder, mekaars tranen wegvegen is hoe wij blijk geven in het delen van onze smarten. Wat verwacht men van rouwende mensen? Dat ze als robotten op 1,5 meter van elkaar blijven staan?


De pretparken mogen terug open. Events van 50 personen zijn terug toegelaten. Ik juich dit toe!


Maar waarom moet de horeca weer achtergesteld worden? Met lede ogen kijkt u naar de drank consumerende- en etende studenten in parken of pleinen. Uw klanten.

Jarenlang heeft u geld en tijd geïnvesteerd in uw zaak, ten koste van familie en jullie sociale contacten.


De horeca uitbater die al 10/20 jaar gestaag werkt aan de uitbouw van zijn zaak kan deze klap misschien te bovenkomen. Eigenaars van het pand waar ze hun activiteiten uitvoeren kunnen dit misschien ook. Maar wat met de jeugdige, huur betalende uitbater die in een sector met het laagste winstpercentage probeert te overleven?


Wat u wordt verkocht als een perspectief is in feite een stap dichter bij uw doodvonnis. Voor een behoorlijk aantal onder u toch.


Indien in de komende weken de besmettingen of ziekenhuisopnames stijgen, dan zal de opening van de horeca weer het eerste zijn wat op tafel zal liggen.


Tevens moet het mij van het hart dat de man, die eigenlijk de horeca zou moeten verdedigen, met een grote smile de schandelijke behandeling van de horeca komt toejuichen als was het een overwinning


Hoe lang moeten we deze situatie nog ondergaan? Als ondernemer, als echtgenoot, als vader,…


Maar ook als klanten van de horeca. Wanneer kunnen we weer bij jullie langskomen om iets te eten, om iets te vieren?


Moet de horeca nu echt kapot?


U kreeg voor de zoveelste keer een middelvinger. Doe er iets aan. Laat uw organisaties niet toestaan om met de glimlach een aalmoes te aanvaarden. We zullen achter u staan.


Met de meeste hoogachting,

Sebastiaan Decoene

Voorzitter Viruswaanzin


___

Wil u zich aansluiten bij ons om de disproportionele maatregelen aan te vechten?

Mail dan naar info@viruswaanzin.be

2,578 views83 comments

Recent Posts

See All
bottom of page