top of page
vrijheid_viruswaanzin vzw logo.jpg

Viruswaanzin & PV&V. Een paradox?


Wat is het nut van viruswaanzin als politieke partij? Is plaats nemen in de pluchen zetel naast de politici die geen respect hebben voor onze vrijheden en rechten verachtelijk, c.q. een slechte strategie? Worden we zo niet deel van het “slechte” systeem dat we zo hard bekritiseren? Wij denken van niet.

Bij viruswaanzin vinden we goede mensen op alle niveaus. Mensen die zichzelf zouden opofferen voor de goede zaak. Mensen die erin slagen geld op tafel te laten liggen voor hun waarden. Mensen die tegen de stroom in durven gaan. Die mensen zitten overal. We zouden kunnen besluiten dat we die mensen gewoon met z’n allen kunnen volgen en aanmoedigen. Want het systeem is toch gewoon de som van haar delen en een betere wereld begint bij jezelf.

Maar het systeem is niet per se wij allemaal.

Het systeem, dat zijn de spelregels die bepalen hoe we ons gedragen. Een aandeelhouder mag dan goed van inborst zijn, de jobbeschrijving van aandeelhouder vereist dat hij winst moet verwachten van het bedrijf. Die verwachting weegt dan weer op de bedrijfsleider als een perverse prikkel om voor de makkelijkste weg te kiezen. En die makkelijkste weg is vaak schadelijk voor de mens of voor de planeet. Het enige wat dan overblijft is de morele verontwaardiging. We zijn kwaad op die mensen want het zijn kortzichtige egoïsten.

Neen, de spelregels belonen hen als ze zich kortzichtig en egoïstisch gedragen. En andere spelregels zouden in diezelfde mensen ander gedrag kunnen belonen. Breder nog: een alleenstaande vrouw met een kind, een inwonende moeder en een hulpbehoevende buurvrouw. Als ze beslist om niet te werken en voor haar kind, moeder en buurvrouw zorgt, dan verdient ze niets, bouwt ze geen pensioen op, dan doet ze geen ‘waardevolle’ bijdrage. Als ze haar kind in de crèche steekt en de moeder en buurvrouw in het rusthuis en dan bij familiehulp exact dezelfde dingen gaat doen voor iemand anders, dan verschijnt ze wel in het bruto nationaal product en dan is ze waardevol bezig.

Er klopt iets niet.

Als we iets willen veranderen dan moeten we deelnemen aan de strijd voor waarden, voor ideeën. Maar dat wil zeggen dat we macht en/of geld nodig hebben om die waarden op te dringen.


Ziedaar de paradox: je hebt geld of macht nodig om ervoor te zorgen dat we in een wereld leven waar geld en macht minder belangrijk zijn.


We moeten het spel meespelen om het te (kunnen) veranderen. Een alternatief is er niet.

Beleef de (r)evolutie vanop de eerste rij, kom erbij: www.pvenv.be/lid-worden1,438 views69 comments

Recent Posts

See All

69 comentários


Matt,

love your comments, maar Ah , die is er blijkbaar ook 😂

Curtir

Dirk Michiels
Dirk Michiels
09 de set. de 2021

ikzelf gebruik het uitgeholde woord 'democratie' niet meer. Ik heb het vervangen door het woord 'regionalisme'.

Van onderaan alles weer opbouwen. Gehucht, parochie, dorp, stad enzovoort. We stoppen aan 'land'. De EU hoeven we niet meer.

Curtir

Maria Serraris
Maria Serraris
09 de set. de 2021

Dit is een eerste stap naar een nieuwe toekomst

Hemel en aarde zijn ook niet op 1 dag gemaakt ,alles moet men opbouwen

Curtir

Matt Em
Matt Em
09 de set. de 2021

We hebben heel veel (te veel) politici in België, ook in opleiding, die de gekste manieren weten te vinden om dik betaalde postjes te creëren (4 regeringen, 3 gewesten, een stadstaat met 19 burgemeesters, eigen regering en gewest enz.) en daarnaast een mengelmoes van politieke partijen, die soms goede standpunten hebben.

De kunst is nu om juist enkel die positieve punten eruit te halen bij iedere partij en daar het programma op baseren. En de kans is dan ook groot dat politieke voorstanders van zo een standpunt die nu niet gehoord worden wegens 'partijpolitiek' zich bij de nieuwe partij gaan aansluiten en het voordeel is dat men dan met mensen met ervaring kan samenwerken.

Met enkel leken op politiek vlak…

Curtir
Respondendo a

Weet je dat Merkel minder verdient dan een Belgisch politicus, dan weet je genoeg zeker. Dat Homans meer krijgt dan Mark Rutten! Ga eens inkomens vergelijken, de politiek in andere landen komt niet eens in de buurt van wat ze hier wegsluizen.

Curtir

Niki DP
Niki DP
09 de set. de 2021

https://www.hln.be/binnenland/vlaanderen-denkt-na-over-coronapas-in-steden-en-gemeenten~a3bb347c/

Vlaanderen denkt na over coronapas in steden en gemeenten


VOILA


En nu ?

Curtir
Matt Em
Matt Em
10 de set. de 2021
Respondendo a

- In 1871 en 1872 werd 98% van de Engelse bevolking tussen de 2 en 50 jaar ingeënt tegen de pokken. Resultaat: één van de grootste pokkenepidemiën ooit, met 45.000 doden. In dezelfde periode werd 96% van de Duitse bevolking ingeënt, met 125.000 doden als gevolg.


- In 1940 werden alle Duitsers verplicht ingeënt tegen difterie. Tussen 1940 en 1945 steeg het aantal difteriepatiënten van 40.000 naar 250.000.


- In 1960 ontdekten twee virologen in de VS dat beide poliovaccins waren besmet met het SV-40 virus, dat kanker veroorzaakt bij dieren en de celstructuur van mensen verandert. Miljoenen kinderen werden ingeënt met deze vaccins.


- In 1967 verklaarde de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) Ghana mazelenvrij, nadat 96% van de bevolkin…


Curtir
bottom of page