top of page
vrijheid_viruswaanzin vzw logo.jpg

Voor wie pakt de coronapandemie gunstig uit?
Ondanks de economische crisis, veroorzaakt door de pandemie van coronavirus, is deze uitbraak voor veel mensen zeer nuttig gebleken. Beleidsmakers kunnen hun foutieve beslissingen rondom de virusuitbraak verdoezelen, veel zakenlieden kunnen tijdens de pandemie nog meer geld verdienen.


Zo geven de Zweedse autoriteiten het coronavirus de schuld van een scherpe economische neergang, stijgende werkloosheid, maar geven ze hun fouten daarin niet toe. De autoriteiten van het land zijn van plan een wetsvoorstel aan te nemen dat het voor werkgevers gemakkelijker maakt om werknemers te ontslaan. Dit initiatief heeft tot ontevredenheid bij vakbonden en oppositiekrachten geleid. Deze laatsten zijn bereid een motie van wantrouwen tegen de premier van het land, Stefan Leuven, uit te spreken. De leider van de Gematigde Partij, Ulf Kristersson, noemde het wetsvoorstel de grootste aanval op arbeiders in decennia. Tegelijkertijd wil niemand daar meer terugdenken aan de weigering van Zweden om adequate quarantainemaatregelen te nemen. Hoewel het duidelijk is dat dit de grootste fout van de autoriteiten was.


In Nederland doet zich een vergelijkbare situatie voor. In april daalde het aantal mensen met betaald werk met 160.000 naar 8,9 miljoen. Het wordt gerapporteerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit is het laagste niveau sinds 2013. Maar wie is hier verantwoordelijk voor? Rutte? Natuurlijk niet! De schuld ligt bij het virus!

Bovendien was de pandemie gunstig voor veel rijke mensen. Bijvoorbeeld, meldde Forbes, de stijging van de miljardairs in Rusland, van 18 maart tot en met vandaag. De eigenaar van ‘Norilsk Nickel’ Vladimir Potanin doet het in deze tijd het beste, hij verrijkte zich van $ 19,7 miljard naar $ 26,1 miljard. De groei van de vraag naar online aankopen op Amazon bracht de oprichter Jeff Bezos $ 29,9 miljard op. De inkomsten van de eigenaar van Facebook en Instagram Mark Zuckerberg stegen met $ 31,4 miljard. Microsoft-oprichter Bill Gates voorzag de uitbraak van de pandemie al enkele jaren terug. De inkomsten van Bill Gates stegen met $ 11,9 miljard. Het totale fortuin van de 25 rijkste miljardairs is in twee maanden met $ 255 miljard gegroeid.


Maar misschien was de grootste zwendel wel de wet die door het Amerikaanse Congres werd goedgekeurd, met overweldigende tweeledige steun, en op 27 maart door president Donald Trump werd ondertekend. De reddingsmaatregel van $ 2 biljoen (miljard x 1000), bekend als de Coronavirus Aid, Relief and Economic Security (CARES) Act, leverde een belastingvoordeel van $ 135 miljard op voor de rijke elites zoals investeerders in hedgefondsen en vastgoedmagnaten.


De $ 135 miljard die de rijken door deze Millionaires Giveaway in handen kregen, was bijna het drievoudige van wat de CARES-wet aan vangnetprogramma’s voor de armen besteedde, namelijk $ 42 miljard. Het overtrof ook de steun voor ziekenhuizen en volksgezondheid ($ 100 miljard) en kwam bijna overeen met de steun die aan staats- en lokale overheden werd verleend ($ 150 miljard).

Investeerders in onroerend goed – mogelijk inclusief Trump en leden van zijn familie – zullen vooral profiteren omdat zoveel van hun verliezen boekhoudkundige fictie zijn. Eigenaars van commerciële panden kunnen aanspraak maken op slijtage-verliezen (afschrijvingen) op gebouwen die daadwerkelijk marktwaarde winnen.


Voor veel politici is dit virus dus zeer nuttig gebleken. Beleidsmakers kunnen hun fouten verklaren door simpelweg naar de coronapandemie te wijzen. Door financiële steun aan de bevolking kunnen zij geloofwaardigheid en politieke punten verdienen. Nog sluwere handelaars verdienen door fraude, door maskers en desinfectiemiddelen te verkopen en op veel andere manieren.

166 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page