top of page
vrijheid_viruswaanzin vzw logo.jpg

Walgelijk! Een halsband voor arbeiders


De waanzin voorbij!


Nu een Brusselse rechter het MINDKAPJE ongrondwettelijk acht krijgen we de Corona opvoedingshalsband: in de toekomst zal een grote globale onderneming eisen dat haar werknemers een apparaat om hun nek dragen dat de naleving van de afstandsregels controleert.


Als ondergeschikten te dicht bij elkaar komen, gaat er een luid alarm af.

Het alarmgeluid moet 85 decibel bereiken – ongeveer het volume van een grasmaaier. Het moet onmiddellijk klinken als de drager te dicht bij een collega komt. Pikant detail: de leverancier van deze gruwelijke halsbanden is het Belgische Phi Data uit Wemmel.


Proefdraaien in Frankrijk

Het bedrijf in kwestie is Essity, een fabrikant van hygiëneproducten. Bekende merken van het bedrijf zijn bijvoorbeeld Tork of Tena. Essity heeft zijn hoofdkantoor in Stockholm, maar heeft verschillende fabrieken over de hele wereld – waaronder in Nederland. De halsbandregel heeft in eerste instantie gevolgen voor ongeveer 2.500 medewerkers in Franse vestiging van Chattellerault in Nouvelle-Aquitaine: als proef. Daarna kan het concept elders in de Europese fabrieken van Essity worden ingevoerd.


Grootschalig protest

In Frankrijk is er echter al grote tegenstand. De vakbond “Confédération française démocratique du travail” (CFDT) vergelijkt het apparaat met de anti-blafbanden voor honden en bekritiseert het als stressvol en infantiel voor de werknemers.


Een woordvoerder van Essity bagatelliseerde aan het Franse persbureau dat het slechts een proefperiode was en dat het alarmsysteem “voor de eigen veiligheid van de werknemers” was. Naar verluidt zullen de apparaten in de kantine en de toiletten worden gedeactiveerd. Ook zijn de sensoren niet gepersonaliseerd en zullen ze de werknemers niet lokaliseren, beweert men.


Toch zijn de mensen in de Franse fabrieken niet overtuigd. De “aanval op de persoonlijke vrijheid” wordt niet geaccepteerd: De werknemers zelf hebben al gedreigd dat de halsbanden op dezelfde manier zouden eindigen als de wegwerp-hygiëneproducten die Essity verkoopt. En Christine Duguet, een vakbondsafgevaardigde van de CFDT, waarschuwde ook dat de halsbanden in de prullenbak zouden belanden of in de kast zouden worden achtergelaten. Ze noemde het concept onzin.


Dit is geen gezondheidsbeheer maar een walgelijk scenario voor een sequal van de film Wedlock van Rutger Houwer. U weet wel, die film over een gevangenis waar ze met een halsband om hun nek lopen. Alleen ontploft je kop als de afstand te groot wordt buiten een grens. Welke zieke geesten bedenken zoiets?


U ziet en beseft het toch zelf ook, de absolute noodzakelijkheid tegen deze waanzin op te komen? Is dit het nieuwe normaal die wij onze kinderen willen geven?

WALK FOR FREEDOM: Kom mee wandelen tegen de bestendiging van de disproportionele maatregelen, morgen (23.01.21, 14u) in het centrum van Sint-Niklaas.


___


2,337 views13 comments

Recent Posts

See All
bottom of page