top of page

Profile

Join date: Feb 28, 2021

About

Sinds ik in 1347 verscheen ben ik nooit echt weg geweest. Hooguit verdween ik wat uit het zicht. Sommige mensen, die geneeskunde studeerden, zijn zo gevangen in hun expertise dat ze de ruimere werkelijkheid niet zien.


Een vogelbek helpt niet tegen de pest.


Mondmaskers, afstand houden, economie ontwrichten is nu niet meteen een goede manier om een respiratoire infectie te bestrijden. De grootste groep slachtoffers vallen in de categorie 85+, gevolgd door de eveneens minder jongere leeftijdsgroepen. Toch moet de ganse bevolking het uitzweten.

De wetenschappers die denken dat 'strenge' maatregelen helpen, alleen maar omdat ze streng zijn, hebben het niet begrepen. Zie naar de pestdokters met hun vogelbek. De doeltreffendheid van de opgelegde maatregelen gaan ze niet na, nochtans is het dat wat een wetenschapper zou moeten doen. Of willen ze het zich niet afvragen? Houden ze de vogelbek op?


Waarom doen ze nog altijd of we met een zeer besmettelijk alsook zeer dodelijk virus opgezadeld zitten? De 'cijfers', zeer graag door hen aangehaald (tenzij ze dalen), laten zien dat het alles behalve zo dramatisch is. Let wel: dit is hoe dan ook mét maatregelen, omdat het ons verplicht is. We zullen nooit weten wat het zonder maatregelen had kunnen zijn.

Men telt opeens over de jaargrens door, en gooit verschillende varianten bij elkaar om dan een magisch getal te presenteren. Vreemd. Dat deden we toch nooit?


Na een jaar heeft dit zo besmettelijk en dodelijk virus niet eens zoveel gedetecteerde besmettingen veroorzaakt als een serieuze griep in drie maanden tijd. Men telde overigens zeer gretig de 'zieken': een kuchje is voldoende om te oordelen. Dat lijkt fictie maar gebeurde écht: vermoeden van corona op basis van weinigzeggende criteria zoals hoesten, koorts, verlies van geur en smaak,... dat heb je bij griep ook, dat heb je bij sinusitis ook. Er vielen wel iets meer doden dan in een zwaar jaar. Maar dat komt misschien omdat er zoveel meer oudjes zijn, met verzwakte weerstand, bij elkaar in een rusthuis. En eens moet men gaan. Dan is een infectie van de luchtwegen het geliefde werktuig van de man met de zeis.


De pestdokter begrijpt het niet. Nee, ik ben geen medicus. Dat was niet nodig om pestdokter te worden, gewoon wat pseudowetenschappelijke onzin uitkramen volstond toen. Wat zijn de tijden veranderd!

Toch ben ik ervan overtuigd dat mijn kennis in de juridische, muzische en theologische vakgebieden volstaan. Misschien niet om dokter te zijn. Wel om kritisch genoeg te blijven en ruim genoeg te durven denken.

bottom of page