top of page
vrijheid_viruswaanzin vzw logo.jpg

Er zijn meer overlijdens in woonzorgcentra...Niet door covid-19 maar door vereenzaming... ________


De Vlaamse woonzorgcentra hebben de afgelopen dagen opvallend veel overlijdens gemeld, blijkt uit cijfers van het agentschap Zorg en Gezondheid op basis van rapporten van de woonzorgcentra zelf (1). Sinds de hittegolf begin augustus ging het om 906 overlijdens, waarvan er 22 te wijten waren aan covid-19. In diezelfde periode in 2014-2018 waren er gemiddeld ruim 500 doden, ook tijdens de hittegolf van vorig jaar.

Het hoge aantal overlijdens is mogelijk niet alleen toe te schrijven aan de hitte.


Het is moeilijk zwart op wit te bewijzen, maar waarschijnlijk is de opvallende oversterfte in de Vlaamse woonzorgcentra niet alleen te wijten aan covid-19 en de hittegolf, maar ook aan de coronamaatregelen, waardoor veel bewoners zich geïsoleerd en eenzaam voelen. Sociaal isolement en eenzaamheid zijn indirecte risicofactoren voor vroegtijdig overlijden.


En toch...

Enkele jaren geleden publiceerden Amerikaanse onderzoekers een overzichtsstudie van alle studies gepubliceerd tussen 1980 en 2014 over de impact van eenzaamheid, alleen leven en sociaal isolement op de kans op vroegtijdig overlijden (2). In totaal bevatte hun overzichtsonderzoek gegevens van meer dan 3,4 miljoen mensen uit 70 studies. De onderzoekers gebruikten enkel de data van diegenen die bij aanvang van de studie gezond waren, om die groep uit te sluiten die sociaal geïsoleerd leeft. Om eenzaamheid te definiëren brachten ze drie parameters in rekening:

  • sociaal isolement: duidelijk gebrek aan sociale contacten, afwezigheid van een vertrouweling, geen deelname aan sociale activiteiten;

  • alleen wonen;

  • gevoelens van eenzaamheid.

De wetenschappers volgden de deelnemers gemiddeld 7 jaar op en vergeleken hen met personen uit een vergelijkbare controlegroep, op de klachten van eenzaamheid na. Het risico op vroegtijdig overlijden nam toe met:

  • 26% voor wie zich eenzaam voelde;

  • 29% voor wie amper sociale contacten had;

  • 32% voor wie alleen leefde.

Met factoren als roken, lichaamsbeweging en socio-economische status hielden de onderzoekers geen rekening.

Het grote aantal gegevens en het feit dat mensen bij aanvang van de studie in goede gezondheid verkeerden, versterkt het verband tussen eenzaamheid en vroegtijdig overlijden. Waarschijnlijk is niet het alleen wonen op zich de oorzaak van vroegtijdige sterfte, maar het verhoogde risico op een ongezonde leefstijl. In het geval van de rusthuisbewoners kan dat gaan om onvoldoende drinken tijdens grote hitte.

Een andere interessante bevinding is dat eeuwelingen, wanneer gevraagd naar 'het geheim' van hun hoge leeftijd, vaak goede sociale contacten aanhalen. Dat suggereert eveneens dat sociale relaties belangrijk zijn voor een goede (mentale) gezondheid.


Conclusie

Het is moeilijk zwart op wit te bewijzen, maar waarschijnlijk is de opvallende oversterfte in de Vlaamse woonzorgcentra niet alleen te wijten aan covid-19 en de hittegolf, maar ook aan de coronamaatregelen, waardoor veel bewoners zich geïsoleerd en eenzaam voelen. Sociaal isolement en eenzaamheid zijn indirecte risicofactoren voor vroegtijdig overlijden.


De maatregelen veroorzaken verschillende categorieën van doden. Mensen met angst voor het virus zoeken te laat hulp (mondmaskers dragen bij tot de verspreiding van angst). Verkeerde diagnoses door foute tests (tot 70 % volgens Sciensano) leiden tot verkeerde behandelingen en het verkeerd mengen van patiënten, met nog meer infecties tot gevolg. Pychische problemen leiden tot vroegtijdige overlijdens en zelfmoord. Uitgestelde zorg zal in de toekomst nog tal van doden veroorzaken.


Viruswaanzin.be verzond een OPEN BRIEF naar 150 parlementleden waarin we met aandrang vragen hun parlementaire verantwoordelijkheid op te nemen om de bevolking te beschermen en de uitvoerende macht tot de orde te roepen. Wij vroegen uitdrukkelijk of ze er willen voor zorgen dat de bevolking op grond van waanvoorstellingen niet meer wordt onderworpen aan maatregelen die de fysieke en psychische gezondheid aantasten, die de economie wurgen, en die talrijke onnodige overlijdens veroorzaken. GEEN ENKELE PARLEMENTAIR, NOCH POLITIEKE PARTIJ, VINDT HET BELANGRIJK GENOEG TE REAGEREN OP ONZE OPEN VERZOEKEN. HUN MISPRIJZEN VOOR DE SLACHTOFFERS IS RONDUIT SCHANDALIG!


Referenties

(2) Holt-Lunstad J, Smith TB, Baker M, et al. Loneliness and Social Isolation as Risk Factors for Mortality - A Meta-Analytic Review. Perspectives on Psychology. Published online March 11 2015

(3) Dr. Marleen Finoulst in gezondheidenwetenschap.be


____

De maatregelen doden. De "collaterale" schade wordt steeds groter. De conclusies van Viruswaanzin zijn bijzonder sterk en wetenschappelijk gedocumenteerd. Wat niet kan gezegd worden van de onderbouwing van de meeste maatregelen (bvb. lockdown, mondmaskers en de avondklok) - dat bewijzen nu ook de recentste data. Steun viruswaanzin.be in haar strijd tegen de disproportionele en niet wetenschappelijk onderbouwde vrijheidsbeperkingen en van-de-pot-gerukte-verplichtingen. Elke donatie is welkom: https://www.viruswaanzin.be/donatie .
866 views5 comments

Recent Posts

See All

5 Comments


Aenb Vdenc
Aenb Vdenc
Sep 01, 2020

Een goed boek in dit licht is EENZAAMHEID door psychiater Manfred Spitzer, die aantoont dat eenzaamheid de grootste doder is in de wereld, van harte aanbevolen.

Like

Wanneer start Viruswaanzin zijn eigen politieke partij?

Like

Hugo Bernaert
Hugo Bernaert
Aug 25, 2020

Ze zijn allemaal gebonden door de partijtucht en hun grootste streven is op een verkiesbare plaats te staan, om hun inkomen te verzekeren.

Like

leovandeneeden
leovandeneeden
Aug 24, 2020

Ik heb 4 dagen geleden een brief geschreven aan een van onze Vlaamse politiekers, met de vraag wanneer ze nu eindelijk eens zelf terug de touwtjes in handen gaan nemen en die mediageile virologen de mond gaan snoeren. Ik had mijn hoop gesteld op een degelijk antwoord maar tot op heden heb ik nog steeds niets ontvangen en vrees nu ook dat er geen antwoord meer zal komen.

Zeer spijtig, heb hem speciaal aangeschreven omdat hij meestal voor zijn gedachten uitkomt.

Wat gaan we nog allemaal meemaken en hoe lang gaan de mensen dit nog blijven slikken?

Like

Vraag me af hoeveel een mensenleven nog waard is voor dat corrupte clubje daar in Brussel.Blijkbaar nog zeer weinig.Ze moesten zich schamen,wij zijn toch geen beesten,maar mensen he.Of zijn ze dat daar ook al vergeten?vriendelijke groeten van een ongeruste burger.

Like
bottom of page