top of page
vrijheid_viruswaanzin vzw logo.jpg

Vlamingen in Brussel worden niet gevaccineerd!
Nadat er opnieuw verschillende klachten opdoken rond de organisatie van de vaccinaties van Vlamingen in Brussel ging Brussels gemeenteraadslid Bianca Debaets heftig tekeer tegen de Brusselse collegeleden bevoegd voor gezondheid, Elke Van den Brandt en Alain Maron. “Mensen moeten tot wel anderhalf uur aan de lijn blijven hangen in de hoop om een afspraak te kunnen vastleggen, om dan vervolgens afgescheept te worden met flauwe excuses”, betreurt Debaets.


Tot wel anderhalf uur aan de lijn bleven om een afspraak voor hun prikje te regelen en vervolgens te horen krijgen dat dat niet mogelijk is, het overkwam meerdere Vlaamse Brusselaars de afgelopen weken. “Mensen kregen te horen dat niemand hen verder kon helpen in het Nederlands, dat er een technisch probleem met het systeem was, of zelfs dat men hun registratienummer vanop de brief niet kon terugvinden”, duidt Debaets. “Dat er bij dergelijke grootschalige campagnes enkele kinderziektes kunnen opduiken is begrijpelijk, maar deze chaos is er ver over. Het feit dat we vandaag met maar liefst zeven partijen om extra uitleg moeten komen vragen in de commissie Gezondheid, geeft duidelijk aan dat we verre van goed bezig zijn.”


Debaets hoopte dat ook Collegelid Elke Van den Brandt mee uitleg zou komen verschaffen, maar die bleef helaas afwezig. “Hoewel die bevoegdheden wettelijk gezien gedeeld worden door Collegeleden uit beide taalgroepen, hebben we Van den Brandt deze legislatuur nauwelijks al iets horen zeggen over het gezondheidsbeleid”, betreurt Debaets. “Zelfs de uitbraak van het coronavirus heeft daar helaas niet al te veel aan veranderd. Dan is het toch extra pijnlijk om te zien dat sommige Nederlandstalige Brusselaars niet in hun eigen taal geholpen kunnen worden tijdens de vaccinatiecampagne. Ik vraag me af wanneer zij eindelijk haar verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de Nederlandstalige Brusselaars zal opnemen? Of gaat het College dan echt op geen enkele manier garanderen dat de hulpverlening ook in het Nederlands gaat gebeuren? Collegelid Maron gaf aan dat hij ‘vriendelijk zou vragen aan de vaccinatiecentra om die spanningen te verhelpen’, maar dat is alle waanzin voorbij natuurlijk. Men moet dat gewoon afdwingen vanuit de taalwetgeving, zo simpel is het.”


___

photo: Elke Van den Brandt en Alain Maron


1,518 views20 comments

Recent Posts

See All
bottom of page